sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Terapiaa pihatöistä

Kyllä kaikenlainen puuhastelu, joko sitten puutarhassa tai muuten vain, on hyväksi ihmismielelle! Muutamana viime päivänä olen yrittänyt saada ajatukset pois surusta ja murheesta tarttumalla lapioon ja upottamalla sormet multaan - ja kyllähän se auttaakin ainakin hetkeksi aikaa.

Edessä oleva pesäkuusi, johon olen jostain syystä tänä keväänä ihastunut, löysi paikkansa kivikko-/havuryhmästä. Taustalla mm. pieni hansaruusu, kuutamohortensia, rohtokataja ja timanttituijat.
Samaa ryhmää toisesta suunnasta: timanttituijien keskellä häämöttää pieni alku rönsyleimua, joka toivottavasti peittää pian suuremmankin alueen.

Ja vielä yhteen suuntaan: nuo kivikkokasvit ja matalat havut laitoin jo viime kesänä. Kiviä tosin taidan hommata tähän ryhmään vielä lisää, samoin monta kivenkoloa on vielä vailla kasvillisuutta...

Nämä pari hortensiaa ostin messujen lopetusmyynnistä aiemmin keväällä. Ne pääsivät nyt maahan paviljongin viereen.

Tämän alppiruusun ostin samasta lopetusmyynnistä ja nyt se ilahduttaa kukinnallaan :) Raivasin sille paikan sisäänkäyntilaatoituksella olevasta kukkapenkistä siirtämällä rohtokatajan pois alta.


Siemenen kylväminen tai taimen istuttaminen ovat uuden alku. Kastelu, hoito, ravitseminen, tukeminen, kitkeminen ja leikkaaminen kuuluvat asiaan, samoin aurinko, sade ja pilvetkin. Kaiken tämän pitäisi tuoda iloa. Joskus väärä multa, kasvuympäristö, lajikevalinta tai hoitamattomuus, ymmärtämättömyys tuhoavat kasvun ihmeen ja nuori kasvi alkaa voida huonosti, kärsiä, kitua ja menehtyä. Aina ei tarvita pitkää huonovointisuutta, yksi hallayökin riittää. Kaikki ilo ja odotus onkin äkkiä tuhoutunut. Ei tullutkaan kasvua, kukoistusta tai kukkaloistoa. On vain tyhjä kohta kukkapenkissä, joka ehkä ajan mittaan täyttyy jollakin muulla.

Näiden ajatusten keskellä olen häärännyt puutarhassa viime päivät, järkyttyneenä nuoren elämän päättymisen uhasta ja läheisten suuresta surusta :´(

2 kommenttia:

 1. Otan osaa ♥ oli kyllä niin surullinen uutinen..
  puutarhaterapia auttaa ainakin hetken verran unohtamaan ...
  Voimia teidän perheelle ja läheisille!!
  Päivi

  VastaaPoista
 2. Kiitos <3 Nuoren elämän tragedia koskettaa niin laajasti, eikä sanoja löydy :(

  VastaaPoista