maanantai 30. heinäkuuta 2012

Lomailua

Kesälomaa on nyt takana kaksi viikkoa ja tänään koitti paluu töihin - elokuun lopulla sitten lisää lomailua. Kaksiviikkoinen ja sitä edeltäväkin aika meni kyllä kaikenlaisessa kotipuuhastelussa. Maalasimme ikkunapuut ulkopuolelta, vaihdoimme ikkunapellit, maalasimme terassia ja ettei vaan hommat olisi loppuneet siirsimme lipputankoakin muutaman metrin (tapahtui jo ennen juhannusta...). Lisäksi paviljonki sai lattian vanhoista terassin lattialaudoista. Kukkapenkkejä on täydennetty aina sopivasti "pakko saada tuo" -ostosten myötä :)


Paviljonki sai lattian. Nyt on helpompaa nurmikonleikkaajallakin :)
Tämä paviljonki on ollut meillä pari vuotta. Siinä oli valkoinen kangaskattokin, mutta sitä ei saanut enää puhdistettua, joten nyt ollaan "taivaan alla". Uusimme terassin lattian ja vanhat laudat käytettiin sitten tähän lattiaan. Paviljonki on sijoitettu perennapenkin viereen ja laajensin sitten istutukset kiertämään viittä suoraa "seinää". Jokaisen pystytolpan juurelle istutin villiviinit, jotka ovatkin puolesta metristä kasvaneet jo lähes parimetrisiksi tähän mennessä. Minitaimina tilaamani salkoruusut istutin yhdelle reunalle ja muihin siirtelin ja jaoin muissa penkeissä olleita monivuotisia. Etualalla olevat hortensiat kärsivät sateesta ja ovat kummallisen värisiä, mutta uutta kukkaakin tulee.Kuutamohortensia

 Jotenkin tänä kesänä olen innostunut erilaisista hortensioista. Tämän kuutamohortensian ostin viime syksynä ja muistankin istuttaneeni sen pimeänä syysiltana hirvittävässä kaatosateessa. Niin se vain epäilyksistä huolimatta selvisi talvesta ja kukkii nyt aivan ihanasti. Valkoiset kukat oikein loistavat vihreitä morsiusangervopensaita vasten.

Kävin ystäväni kanssa loman aikana tutustumassa yhteen lähikaupungin yksityispuutarhaan, joka on erään työkaverini ja vaimonsa suuren intohimon tulos. Voi sitä kasvien ja runsauden määrää!!! Unohtamatta niitä satoja ja satoja työtunteja, jotka he siihen käyttävät. Kasvit ovat erikoisia ja monet hidaskasvuisia, mutta aito puutarhurihan jaksaa odottaa vuosikausia (en taida lukeutua näihin...). Heidän puutarhaansa on kehittynyt ns. sisäilmasto, joten todella erikoisetkin kasvit talvehtivat siellä erinomaisesti, vaikka vyöhykkeen mukaan näin ei pitäisi olla. Tällä käynnillä ihastuin köynnöshortensiaan, jota sitten pitikin alkaa metsästää taimimyymälöistä. Siitä lisää myöhemmin.

Helppohoitoisuutta
Tämä vesiaiheen ympärillä oleva iso perennapenkki ei petä tänäkään vuonna. Erilaiset maksaruohot ja suikeroalpi peittävät penkin runsaudellaan, joten rikkaruohot eivät pääse kasvamaan. Lisäksi taustalla olevien erilaisten nauhusten lehdet ovat niin suuria, että ne taas varjostavat rikkaruohojen kasvua. Tässä penkissä on lisäksi vasemmalla näkyviä kuunliljoja, esikkoja ja pioneja sekä piakkoin kukintaansa aloittelevaa malvaa.

Illan hämärtyessä
Rakastan loppukesän pimeneviä iltoja ja hiippailenkin silloin usein puutarhassa tutkimuskierroksella :) Riippahernepuussa ei ainakaan vielä näy härmää, joka sitä vaivasi viime kesänä. Komeamaksaruohot aloittelevat kukintaansa ja kivenkoloihin istuttamani erilaiset muut maksaruohot kukkivat ja leviävät mukavasti. Myös havukasvit näyttävät viihtyvän. Tältä paikalta hävitimme viime kesänä pois noin 30 vuotta vanhan vuorimännyn, joka oli ainakin 4-5 metriä korkea monihaarainen hirvitys. Tämä perenna/kivikko/havuryhmä on sitten tullut tilalle. Raahasimme mieheni kanssa paikalle myös erikokoisia kiviä, joiden päältä on helppo kastella ja kunnostaa. Meillä kun tuo miehen osallistuminen puutarhatöihin on lapioimista, kantamista ja siirtelyä ;)

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, itte tykkään kans! Tarkoitus olis saada siitä sellainen "piilopaikka", kunhan nuo kaikki kasvit tulee suuremmiksi... ja ympärille pitää saada vielä paljon lisää :)

      Poista